header_aircocheck_2023.jpg

Airco onderhoud bij Vakgarage Wassenaar 

De airconditioning is een belangrijk onderdeel van het comfort in uw auto. Daarom is het verstandig uw airco jaarlijks te laten controleren en zo uitval van het systeem te voorkomen. Airco onderhoud is essentieel voor de veiligheid, met name in de winter. Een goed werkende airco zorgt ervoor dat de ramen niet beslaan, zodat u altijd volledig helder zicht op de weg houdt. Daarnaast helpt het regelmatig laten reinigen van uw airco om nare geuren te voorkomen en de lucht in uw auto gezond en fris te houden. Airco onderhoud in Oostwoud kunnen wij voor u verzorgen.

Checken van de airco doen wij al vanaf € 19,95. Voor deze prijs wordt gecontroleerd of de airco juist werkt. De prijs van een Airco Combi-Servicebeurt kan variëren afhankelijk van het benodigde koelmiddel. Voor meer informatie kan u altijd langs Vakgarage Wassenaar aan Heemraad Witweg 2 in Oostwoud rijden. Wij zijn ook te bereiken op telefoonnummer 0229-201391 of via de mail op info@vakgaragewassenaar.nl. 

Maak nu een afspraak

NIEUW: NU OOK HFO-1234YF (R-1234YF) KOUDEMIDDEL AIRCO SERVICE!

Aircogas is verantwoordelijk voor de koeling van uw airco. Hoewel dit met veel verschillende gassen gedaan kan worden, zijn R134-a en HFO-1234yf (oftewel R-1234yf) de meest voorkomende. Sinds kort hebben wij zowel voor auto’s met het koudemiddel R-134a als met het nieuwe koudemiddel HFO-1234yf de juiste apparatuur.

Jaarlijks verliest het aircosysteem tot circa 10% van het koudemiddel op natuurlijke wijze, door diffusie van slangen en verbindingselementen. Daardoor wordt het koelvermogen al na zo’n 3 jaar merkbaar minder. Het koudemiddel dat door de airconditioning circuleert, dient als transportmedium voor de eveneens in het systeem aanwezige olie. Deze olie heeft de airconditioningcompressor nodig voor de smering. Wanneer het systeem te weinig koudemiddel bevat, kan het zijn dat de compressor onvoldoende wordt gesmeerd, met als mogelijk gevolg dat de compressor geheel uitvalt. Dit kan worden voorkomen door de airconditioninginstallatie jaarlijks te laten controleren.

WAT HOUDT EEN AIRCO SERVICEBEURT PRECIES IN?

 • Voertuigen voorzien van een HFO-1234yf systeem mogen pas een servicebeurt krijgen als er vooraf een gasanalyse is uitgevoerd. Een airco-servicebeurt omvat de volgende werkzaamheden:
 • Koudemiddelanalyse; controle of er R-134a of HFO-1234yf koudemiddel in het aircosysteem zit.
 • Airco wordt gecheckt op werking. Aan de hand hiervan wordt bepaald of een onderhoudsbeurt gewenst is.
 • Verwijdering van het oude koudemiddel uit het aircosysteem (dit wordt gerecycled), inclusief het afzuigen van de oude olie.
 • De filters en filterdroger worden nagekeken en (indien noodzakelijk) vervangen.
 • Het systeem wordt met droge stikstof afgeperst en gecontroleerd op lekkage.
 • Geen lekkage gevonden, dan wordt het complete aircosysteem gevacumeerd om lucht en vocht te verwijderen.
 • nieuwe aircopomp olie wordt toegevoegd.
 • Detectievloeistof (fluor) wordt toegevoegd, zodat bij een volgende controle lekkages sneller opgespoord kunnen worden.
 • Het aircosysteem wordt opnieuw gevuld met het juiste koudemiddel (volgens fabrieksspecificaties).
 • Het gehele systeem wordt nogmaals gecontroleerd op lekkage en op druk en temperatuur.
 • De condensor wordt gereinigd, evenals de ruimte tussen de condensor en de koeler.
 • De verdamper en de luchtkanalen worden gereinigd met een bacteriedodend middel.
 • Verzegeling servicenippels.

NB: Aircosystemen die al leeg zijn, worden eerst afgeperst en gecontroleerd op lekkage.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN R-134A KOUDEMIDDEL EN HFO-1234YF KOUDEMIDDEL?

 • Het R-134a koudemiddel is sinds begin jaren ’90 de opvolger van het vervuilende R-12 gas. In 2010 werd door de meeste autofabrikanten besloten om geleidelijk over te stappen op het HFO-1234yf koudemiddel.
 • Het HFO-1234yf koudemiddel is milieuvriendelijker dan het R-134a koudemiddel.
 • Het HFO-1234yf koudemiddel is krachtiger.
 • Het HFO-1234yf koudemiddel wordt in steeds meer auto’s gebruikt en op den duur zal het R-134a koudemiddel worden afgeschaft.

HOE WEET IK MET WELK KOUDEMIDDEL DE AIRCO VAN MIJN AUTO GEVULD IS?

Soms is het te controleren middels een sticker onder uw motorkap. Mocht u het niet zeker weten, dan kunnen wij voor u een koudemiddelanalyse uitvoeren. Op die manier voorkomt u dat uw airco wordt gevuld met het verkeerde koudemiddel.

VAKGARAGE AIRCO CHECK: GRATIS OF SLECHTS € 19,95*

Maak gebruik van de gratis Vakgarage Aircocheck voor uw airco onderhoud! U weet dan precies hoe goed uw airco nog werkt. *Gratis bij APK of onderhoud.

AIRCO REINIGING & REFRESH € 39,95

Met de Airco Reiniging & Refresh wordt uw airco gereinigd van bacteriën, schimmels en ziektekiemen. We voorzien uw airco tegelijk van een frisse geur.

AIRCO COMBI-SERVICEBEURT R134A € 119,-*

Uw airco wordt gevuld en het koudemiddel wordt gerecycled volgens officiële STEK-eisen. Daarnaast reinigen wij uw airco van bacteriën, schimmels en ziektekiemen en wordt deze voorzien van een frisse geur.

*Prijzen zijn inclusief recycling en o.b.v. koudemiddel R134A met een maximum van 250 gr.

AIRCO COMBI-SERVICEBEURT R1234YF € 199,-*

Uw airco wordt gevuld en het koudemiddel wordt gerecycled volgens officiële STEK-eisen. Daarnaast reinigen wij uw airco van bacteriën, schimmels en ziektekiemen en wordt deze voorzien van een frisse geur.

*Prijzen zijn inclusief recycling en o.b.v. koudemiddel R1234YF met een maximum van 500 gr.

AIRCOSYSTEEM MET R1234YF

Sinds een aantal jaar is er een overgang van airco systeem R134a naar R1234yf. Het gas R134a is een koudemiddel dat behoort tot de broeikasgassen, ook wel F-gassen genoemd. Het nieuwe aircogas R1234yf is als broeikasgas 335 keer minder schadelijk dan R134a, en het verdwijnt 400 keer zo snel uit de atmosfeer. De milieuwinst door het nieuwe koudemiddel R1234yf is dus enorm. Voor het werken met dit nieuwe gas is speciaal equipment nodig. Ook is R1234yf iets duurder dan R134a. De prijzen voor het vullen van het systeem zijn daarom iets hoger dan bij een aircosysteem met R134a.

AIRCO SERVICE 

KOSTEN AIRCO ONDERHOUD

Aircocheck & Refresh   GRATIS of slechts € 19,95*
Airco Reiniging & Refresh € 39,95
Airco Combiservicebeurt R134A  € 119,-**
Airco Combiservicebeurt R1234YF  € 199,-***

*Gratis bij APK of onderhoud. 
**Prijzen zijn inclusief recycling en o.b.v. koudemiddel R134A met een maximum van 250 gr.
***Prijzen zijn inclusief recycling en o.b.v. koudemiddel R1234YF met een maximum van 500 gr.

Handige tips voor het gebruik van de airco in uw auto

Met deze tips kan u de airco in topconditie houden en energie besparen:

   Probeer de warmte in uw auto eerst te minderen door de ramen en deuren op te zetten. Op deze manier kan de warmte afnemen en kost het minder energie van de auto. 
   Schakel de airco uit wanneer u vlakbij uw bestemming bent. Op deze manier voorkomt u condens op de ramen wat kan leiden tot schimmel.
   Laat uw airco eens per week circa 10 minuten lopen. Op deze manier voorkomt u lekkage door uitdroging.

   Geef uw auto jaarlijks een gratis aircocheck van Vakgarage Wassenaar!